Kazemattenmuseum bij de Afsluitdijk

Beleef geschiedenis op de Afsluitdijk. Op Kornwerderzand, bij de Afsluitdijk, enkele kilometers uit de Friese kust, liggen de beroemde kazematten. Het is de enige plek in Europa waar in de meidagen van 1940 de Duitse Blitzkrieg vastliep. Slechts 225 Nederlandse soldaten wisten ruim 15.000 Duitsers tegen te houden. Een verhaal om trots op te zijn.

Luchtfoto van het Kazemattenmuseum bij de Afsluitdijk met daarop ook de sluizen.
Kazemattenmuseum

Beleef het verhaal

Kom langs en beleef het indrukwekkende verhaal opnieuw! Verplaats je in de spanning die de Nederlandse soldaten hebben gevoeld en de teleurstelling dat ze zich moesten overgeven na enkele dagen vechten zonder verslagen te zijn. Het Kazemattenmuseum bij Kornwerderzand is in een nieuwe jas gestoken. In de kazematten hangen nu stalen borden aan de muren met foto’s, en filmschermen waarop het verhaal in beeld en tekst wordt verteld. Naast de gebeurtenissen van de meidagen 1940 en de daarop volgende bezettingsjaren wordt nu ook ingegaan op de periode van de bouw van de kazematten en de tijd na de bevrijding en de Koude Oorlog. 

Een aantal kazematten is ingericht in de stijl van die tijd. Te zien zijn o.a. wapens, slaapplaatsen, telefooncentrale, keuken en de uitzichtposten.

Interactief museum

De nieuwe expositie is zo gemaakt dat bezoekers zelfstandig het terrein kunnen verkennen en zelf het verhaal kunnen oppikken. Maar uiteraard vinden er ook boeiende rondleidingen plaats. Een spannende belevenis voor de hele familie!