Kanoën op Wieringen

Wieringen wordt nog niet vaak per kano ontdekt. Toch is er een leuke route uitgezet met voorzieningen waarbij je kunt genieten van de natuur op Wieringen vanuit het water. Daarnaast is het leuk om vanuit Wieringen andere interessante kanotochten in de omgeving te maken. Neem je eigen kano mee want op Wieringen is nog geen kanoverhuur aanwezig.

Kano bij zonsondergang
Kanoroute Wieringen

Langs de kust van het voormalige eiland

Wieringen was, tot het in 1930 met het vaste land verbonden werd, een eiland. Aan de zuidkant grenst het nu aan de Wieringermeer en op de grens wat vroeger de kustlijn was, loopt nu een kanaal, het Amstelmeerkanaal. Dit kanaal is alleen met een duiker verbonden met het Amstelmeer. Deze duiker is zo laag dat je er zelfs met een kano niet doorheen kunt. Het kanaal is een heel stil gebied en kano’s kom je er zelden tegen. Er zijn geen huizen en op enige afstand is er alleen een klein weggetje. Vanuit de kano kun je hier de zuidkust bekijken. Vooral het eerste stuk is interessant, omdat hier klippen zijn net zoals in Gaasterland.

Route

Neem de N99 tussen Den Helder en Den Oever. Sla af naar het zuiden in de richting Slootdorp. Als je voorbij het laatste huis bent gekomen van het dorp De Haukes ben je aan de rand van het eiland. Aan de linkerkant is een gemarkeerde plaats waar de kano het water in kan. Volg hiervandaan het kanaal in oostelijke richting. Na 3 km passeer je een houten brug. Nog eens 2 km verder is weer een brug. Bij de weg die eroverheen loopt staat een bordje ‘Burgerweg’. Hiervandaan is het nog zo’n 3,5 km naar het eind van het kanaal. Aan de linkerkant kun je de kano uit het water halen. Het bordje is echter verdwenen. Let op, want hier ligt veel schapenpoep!

Je kunt overdragen naar het Robbenoordbos (200 m). Ga naar de weg bij het gemaal en loop een stukje naar rechts. Vervolgens linksaf door het fietstunneltje onder de snelweg door. Dan kom je langs gemaal Leemans. Hier kun je zien dat de polder wel zo’n 5 meter onder de zeespiegel ligt. Ga een stukje voorbij het gemaal rechtsaf het bos in. Rechts is een gemarkeerde plaats waar de kano weer het water in kan. Het is wel even zoeken achter de struiken! In het Robbenoordbos kun je niet veel kanten op. Je kunt rechtuit, waar je na het bos kunt doorvaren naar Kreileroord en Medemblik. Of na een stukje rechtsaf.

Het is een goed plan Villa Nieuwland als uitvalsbasis te gebruiken voor diverse andere interessante kanoroutes in de omgeving, zoals Kolhorn, Schagen, Zijpe, Medemblik of Den Helder.