Garnalen vissen in de Waddenzee

Wanneer je naast het genieten van de rust, de ruimte en de stilte rondom Villa Nieuwland op Wieringen zin hebt in een ontspannende, enigszins educatieve activiteit is het mogelijk mee te gaan met een Wieringer kotter. Zelf garnalen vangen en (leren) pellen. Uitleg over de spuisluizen van de Afsluitdijk en met een beetje geluk genieten van zeehonden.

Garnalenboot WRR117 tijdens rondvaart over de waddenzee met talrijke mensen op het achterdek
Garnalen vissen op de Waddenzee bij Wieringen

Langs de zeehonden

Garnalen vissen en varen langs lepelaars en zeehonden vanuit de haven Den Oever met de WR117. Aankomst met koffie aan boord. Rondvaart door de visserijhaven van Den Oever met uitleg over de bezienswaardigheden en de vissersschepen.
Er wordt gevaren langs de spuisluizen in de Afsluitdijk, waar sinds kort stroom wordt opgewekt door middel van een propeller in het stromende water. Als het schip buiten de haven komen wordt het net uitgezet, waarbij uitleg wordt gegeven aan de gasten. Na ongeveer een half uur wordt het net omhoog gehaald en de vangst verdeeld over het dek. De gasten kunnen de vangst bekijken in bakken water, zodat alles in leven blijft. Een deel van de garnalen wordt gezeefd.

Inmiddels is de WR117 aangekomen bij de zeehonden. Vanaf geringe afstand kunnen ze goed bekeken worden. Dan zet de WR117 koers terug naar de haven. Tijdens de terugvaart wordt een deel van de grote garnalen aan boord gekookt. Er kunnen garnalen worden gepeld en geproefd. Ongepelde garnalen worden in porties verdeeld om mee te nemen.

Het dek is gedeeltelijk overdekt, dus ook met slecht weer kan deze tocht doorgaan. Ook mensen die minder goed ter been zijn kunnen mee aan boord. Een 2 uur durende tocht inclusief: koffie, zeehonden spotten, bezoek aan de lepelaarkolonie, en een portie garnalen voor mee naar huis.

€ 12,50 euro p.p. kinderen t/m 7 jaar € 10,-.
Afvaart 13.00 uur (in de zomermaanden soms ook 10.30 uur)