E-bike tour over Wieringen

Een heerlijk ontspannen uitje op de e-bike, over het geheime Waddeneiland Wieringen.

Bord: Welkom in het Waddenzee Werelderfgoed Gebied op de grenslijn van Wieringen
Wieringen Werelderfgoed Waddenzee

Tot 1924 was Wieringen een eiland. Het oudste gedeelte van het voormalig eiland is 120.000 jaar geleden ontstaan doordat de Noorse gletsjers het keileem tot op grote hoogte opstuwden en waardoor een glooiend landschap ontstond. Met de platte Wieringermeerpolder naast Wieringen wordt het des te meer duidelijk hoe bijzonder het glooiende landschap op Wieringen is.

Glooiend landschap

Op de elektrische fiets gaan we zonder moeite naar het hoogste punt van Wieringen dat 13 meter boven NAP. ligt en dalen we af naar het laagste punt, 2 meter onder NAP. Daar vandaan maken we een mooie tocht langs Werelderfgoed Waddenzee, waar we met helder weer zicht hebben op Texel.

Vissershaven

We brengen een bezoek aan de Vissershaven in Den Oever en de vogeluitkijktoren van 8 meter hoog. Hier hebben we prachtig zicht over de Waddenzee en zullen we vele ‘wadvogels’ zien. Ook worden hier regelmatig zeehonden gespot.

Het ‘gat in de dijk’

De tour wordt vervolgd over mooie paden door het Robbenoordbos, waar we vervolgens aankomen bij het ‘gat in de dijk’. Bij een wraakactie van de Duitsers werden op 17 april 1945 twee gaten in dijk van de Wieringermeer geblazen. Het op twee plaatsen instromende water veroorzaakte twee kolkgaten van 20 en 26 meter diep. In twee dagen stroomde de polder vol. Met de nederlaag in zicht was het niet meer dan een zinloze daad van verwoesting.

De tour gaat via het Dijkgatbos weer terug naar de westkant van Wieringen, waarbij de gids nog regelmatig zal stoppen om mooie verhalen te vertellen over het heden en verleden van Wieringen. Een heerlijk ontspannen, maar zeer interessante excursie op de e-bike.