Zeegras, nieuw land en de strijd tegen het water

Martine van Soolingen,

Zo op het eerste gezicht hebben zeegras en nieuw land niet zo veel met elkaar te maken. Met de wetenschap dat zeegras vroeger werd gebruikt voor de aanleg van wierdijken langs de Zuiderzee, dat de Zuiderzee werd afgesloten door de Afsluitdijk en dat hierdoor nieuw land kon worden gecreëerd, is er al sprake van enig verband. Voor ons echter, zijn ze sinds kort onafscheidelijk. Villa Nieuwland heeft haar familie gevonden: Wierschuur Nieuwland!

Zicht op de Waddenzee  bij Wieringen bij zonsondergang met zeegras in de voorgrond.
Zeegras in de Waddenzee bij Wieringen

Wierschuur

Villa Nieuwland is met haar vier kamers niet zo groot. Dat is deels haar kracht, maar ook jammer omdat wij zoveel gasten moeten teleurstellen. De monumentale sfeer van de Villa aan de Waddenzee, die is gebouwd voor de hoofdingenieurs die aan de Afsluitdijk werkten, spreekt talrijke gasten aan. Gasten die vaak terugkomen, alleen, met hun vrienden en zelfs met hun collega’s. Teneinde meer mensen van ons prachtige Wieringen en het Werelderfgoed Waddenzee te kunnen laten genieten, hebben wij naar een uitbreidingsmogelijkheid voor Villa Nieuwland gezocht. Die mogelijkheid diende zich aan toen de Provincie Noord-Holland een prijsvraag uitschreef voor herbestemming van een monumentale Wierschuur die op instorten staat. We hebben gewonnen, gewikt, gewogen en uiteindelijk is het zover: Nieuwland gaat, met steun van de Provincie Noord-Holland, de Wierschuur redden en herbestemmen!

Het dak van de Wierschuur bestaat uit een monumentale houten balken
Het monumentale staketsel van de Wierschuur

Wierdijk

De Wierschuur ligt in de Polder Waard Nieuwland aan het provinciale monument de Wierdijk, aan het Noord-Hollandpad en aan een toekomstig fietspad dat de zuidzijde van Wieringen gaat ontsluiten voor fietsers en wandelaars. In de Wierschuur werd vroeger het in de Waddenzee gemaaide en geviste zeegras geperst en opgeslagen. Dit wier werd gebruikt voor de aanleg van wierdijken en later o.a. voor de vulling van matrassen. Het wiervissen was een belangrijke bron van inkomsten voor een groot deel van de bevolking van Wieringen. Wrang genoeg groeide er na de komst van de Afsluitdijk nagenoeg geen zeegras meer in de Waddenzee. Het bijzondere is dat niet alleen de Wierschuur nieuw leven wordt ingeblazen. Met steun van het Waddenfonds is op dit moment een project gaande om het zeegras, zo belangrijk voor de biodiversiteit, terug te laten keren in de Waddenzee.

Familie Nieuwland

We hebben grootse plannen voor de Wierschuur. Uitgangspunt is het prachtige monumentale houten staketsel dat in het zicht de basis gaat worden voor de ca. tien kamers met badkamer met in het midden een riante verblijfs- en vergaderruimte. Op deze manier hopen wij onze gasten te kunnen verwelkomen die graag terugkomen naar Wieringen met hun voltallige familie of vriendengroep. Ook voor een vergadering, al dan niet met overnachting gaan wij de Wierschuur een unieke locatie maken. Een locatie met een hoge cultuurhistorische waarde, gelieerd aan de strijd van de Nederlanders tegen het water. Waar het wier werd gedroogd voor de wierdijken ter veilig stellen van het oude land en waar wordt gerefereerd aan het nieuwe land door de komst van de Afsluitdijk.
Welkom in de familie Nieuwland!

Martine van Soolingen

Martine van Soolingen

Martine is eigenaresse van de Wierschuur in Hippolytushoef op het voormalige Waddeneiland Wieringen.