Japaniek op Wieringen

Martine van Soolingen,

In mijn vorige leven als professioneel windsurfer verbleef ik ieder voorjaar een maand in Japan. Wanneer ik zeg dat dit niet mijn favoriete windsurf bestemming was, is dit een understatement. De heersende windrichting was van rechts terwijl ik groot ben geworden met de Hollandse zuidwestenwinden.

Bloembollenvelden staan in bloei, molen in achtergrond
Kop van Noord-Holland grootste bloembollen gebied van Nederland

Ik moest de eerste jaren mijn kamer delen met Japanse teamgenootjes waarmee ik nauwelijks kon communiceren en het ontbijt met rauwe vis, rijst en misosoep kwam mijn sportieve prestaties ook niet ten goede. Edwin vatte het kort en bondig samen: ik had last van Japaniek! Nu, ruim twintig jaar later, komt dit woord ineens weer bij mij boven. Ik heb ernstig last van Japaniek. Maar nu op Wieringen.

Bloembollenvelden

Een paar weken geleden kregen wij een reservering uit China, gevolgd door een flink aantal reserveringen uit Japan. Japanners op Wieringen, tot op heden een nog vrij uniek verschijnsel. Ik heb recent een paar mooie foto’s van bloembollenvelden uit de omgeving van Wieringen op internet gezet en dit is kennelijk het verbluffende resultaat. Onze eerste gasten uit Azië hebben ons inmiddels bezocht. En inderdaad, zij kwamen speciaal voor de bloembollenvelden.
Er stond een snijdende noordoosten wind, de gevoelstemperatuur was min 10 graden en er verschenen door het ijskoude voorjaar nog zelfs geen groene sprietjes boven de bollenvelden. Ik heb de gasten verwelkomd met warme chocolademelk en stroopwafels. Zij hebben dik ingepakt een strandwandeling op het Wad gemaakt. Ik heb het gemis aan bollenvelden proberen te compenseren met zelfgebakken brood en een knapperend haardvuur. De hele voorraad handschoenen en sjaals van de kinderen uitgeleend en ze uiteindelijk met lood in de schoenen uitgezwaaid. Want ik had geen idee of de gasten het naar de zin hadden gehad of niet. Communiceren met Azië is nog steeds niet mijn sterkste punt.

Met de eerste japanse gasten voor Villa Nieuwland
Onze eerste Japanse gasten

Fluwels Tulpenland

Op dit moment ben ik in afwachting van onze volgende Japanse gasten. De Japaniek is bezig aan een opmars. Het is nog steeds bar koud en er is geen bol in bloei te zien.
Maar dit keer ben ik voorbereid. Net met de post een stapel brochures gekregen van Fluwels Tulpenland. Deze hele leuke binnen/buiten attractie in de buurt van Wieringen vertelt het verhaal van de tulp vanaf het ontstaan tot de moderne tulpenteelt en is zelfs nu al aansprekend. Bovendien verscheen er vanochtend een review van onze eerste Aziatische gasten bij Booking.com. Ondanks gebrek aan bloeiende bollenvelden … een tien.

Misschien valt het toch mee met mijn communicatie en hebben Wieringen en Villa Nieuwland gewoon gedaan waar zij goed in zijn: de gasten voor zich winnen.

Martine van Soolingen

Martine van Soolingen

Martine is eigenaresse van de Wierschuur in Hippolytushoef op het voormalige Waddeneiland Wieringen.