Anderhalvemeter gastvrij

Martine van Soolingen,

Na alle emotionele fases van de impact van het Corona virus te hebbben doorlopen zijn wij dankbaar voor onze locaties en vol vertrouwen voor de toekomst binnen de anderhalvemeter gastvrijheid. Het dilemma van de verdeling van de schaarse ruimte gaat gelukkig aan ons bedrijf voorbij. Op Wieringen, in de Wierschuur en de Villa is juist deze rust en een zee aan ruimte onze grote kracht.

Hangmatten op een rijtje op de vide van de Wierschuur
Hangmatten op de vide

Maart 2020

Een volle Villa, een druk bezette Wierschuur, volop verbeter- en uitbreidingsplannen voor de toekomst en dan opeens, uit het niets een virus dat de levens van velen op zijn kop zet en de bedrijvigheid van onze locaties volledig stil legt.

Tot half maart

Wij hebben een klein florerend bedrijf en wij zijn enorm enthousiast. Alles gaat door onze eigen handen en iedere reservering is een feestje. Wat gaat het toch goed, we zijn op de goede weg! Onze locatie: het Geheime Waddeneiland Wieringen draagt hieraan bij, onze prachtige, gerestaureerde monumenten helpen ons en onze inzet en dat van ons betrokken personeel, werpt zijn vruchten af. Hoe leuk is het om op deze manier ondernemer te zijn.

Na half maart

Mijn keurig ingevulde agenda, waar ik met zoveel plezier de reserveringen in noteer is een verzameling doorhalingen geworden. Reservering na reservering wordt geannuleerd … Grote en kleine bedrijven, waarvan wij zo blij waren dat zij ons gevonden hadden, stuk voor stuk zeggen zij de reservering af. Waar de agenda tot eind mei nagenoeg gevuld was, is hij nu volstrekt leeg. Alle gevierde reserveringen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Slapeloze nachten volgen. De vaste lasten zijn hoog, monumentale panden zijn moeilijk te verzekeren, de hyptotheken … de Wierschuur is nog jong en heeft nog niet zoveel spek op de botten en dan werken wij ook nog eens samen in één bedrijf. Gelukkig zijn er heel bijzondere reacties van een aantal van onze vaste gasten die ons een hart onder de riem steken en ook een geluk: wij hebben voor hetere vuren gestaan en tegenslag geeft ons kracht.

Daarnaast: hoe gezellig is het dat onze studerende kinderen weer thuis komen wonen en dat wij ’s ochtends in de tuin een workout kunnen doen. Normaal gesproken is in deze tijd van het jaar de tuin het domein van onze gasten. Nu spring ik er over takken, neem het trappetje naar de Waddenzee met twee tredes tegelijk en doe push-ups langs de heg. De stappenteller maakt overuren, ik wandel eindeloos langs de Waddenzee en ondanks alle zakelijke zorgen geniet ik.

Begin april

De Villa en de Wierschuur mogen nog steeds open blijven, omdat onze kamers hotelfaciliteiten hebben, groepen mogen echter niet meer samen komen. De premier roept iedereen op thuis te blijven. Gelukkig en tegelijkertijd jammergenoeg, luistert iedereen. Wij worstelen met het gegeven. Wij ontlasten immers de steden. Waar social distance in de steden een nagenoeg onmogelijke opgave is kun je hier nog zonder wandelschaamte langs de Waddenzee lopen. Af en toe worden wij gevonden door individuele gasten die het echt niet meer uithouden in de stad. Wij leggen ze in de watten en zijn dankbaar voor hun komst. Zij gaan met hernieuwde energie huiswaarts. Stuk voor stuk gasten die wij in deze uitzonderlijke tijden nooit zullen vergeten.

15 april

De premier heeft het in zijn toespraak over het dilemma van de verdeling van de schaarse ruimte. Wat een geluk dat wij hier in Kop van Noord-Holland gezegend zijn met zoveel ruimte. De worsteling met de vierkante meter prijs voor een tafeltje gaat aan ons bedrijf voorbij. Waarbij ik mij tegelijkertijd realiseer voor welke onoverkomenlijke problemen ondernemers in andere delen van het land staan. In de Villa is iedereen volledig op zichzelf in de riante kamers met eigen badkamer en de ontbijtruimte wordt door nooit meer dan vier mensen benut. Omdat wij onze gasten graag privacy geven staan de tafels als vanzelf op voldoende afstand. De Wierschuur lijkt gemaakt voor de anderhalve meter maatschappij. Toen de Wierschuur net af was waren wij notabene bang dat hij te groot was om gezellig te kunnen zijn. Het gaat altijd anders dan je denkt. Met een totale oppervlakte van 750 m², 20 strekkende meter aan eettafels en slaapkamers met eigen sanitair kunnen wij onze gasten zonder noemenswaardige aanpassing ontvangen.

Wij zijn er klaar voor en kunnen nauwelijks wachten. Wanneer de teugels binnenkort weer iets gaan vieren: wees welkom aan de Waddenzee en geniet van onze anderhalvemeter gastvrijheid!

Martine van Soolingen

Martine van Soolingen

Martine is eigenaresse van de Wierschuur in Hippolytushoef op het voormalige Waddeneiland Wieringen.