Orgelconcert Michaëlskerk

Op zondag 10 november om 16.00 uur bespeelt organist Theo Jellema het befaamde 250 jaar oude Teschemacher-orgel van de Michaëlskerk te Oosterland. Eigenlijk had dit jubileum een jaar eerder gevierd moeten worden, maar door de vele activiteiten die de Michaëlskerk ontplooit komt het er nu pas van.

Share

Orgel

Teschemacher-orgel

Vervoerd per tjalk

Het orgel van de Michaëlskerk is zo bijzonder omdat het helemaal geen kerkorgel is maar een flink uit de kluiten gewassen kabinetorgel. Het werd gebouwd in 1762 en in 1902 voor veel geld aangeschaft in Velsen. Het gedemonteerde orgel werd in een tjalk over de Zuiderzee naar het eiland Wieringen vervoerd waar het haar bestemming vond in de Michaëlskerk.

Theo Jellema

Het programma voor 10 november vermeldt werken uit een groot deel van het Europa uit de 17e en 18e eeuw. Het was de bloeitijd van het huiselijk musiceren door de adel in kastelen, landhuizen en paleizen. Van Italië en Spanje tot Duitsland, Oostenrijk, Engeland en de Nederlanden had de adel contact met elkaar door reizen en correspondentie en was men bekend met elkaars muziek. Met feestelijke (dans)muziek uit genoemde landen zal Theo Jellema de grote mogelijkheden van het Teschemacherorgel demonstreren.

Voor meer informatie: Stichting Culturele Kring Wieringen

Martine van Soolingen

Martine van Soolingen

Korte bio o.a: Martine is eigenaresse van bed & breakfast Villa Nieuwland in Den Oever op het voormalige Waddeneiland Wieringen.
Reageren: e-mail