Denkend aan Holland

Vandaag de eerste zomerse lentedag en er zijn gelukkig veel gasten die daarvan kunnen genieten. Villa Nieuwland is de hele week volgeboekt met levensgenieters die komen en gaan. Door de drukte die dat met zich meebrengt zou ik soms bijna vergeten waarom wij er ooit voor hebben gekozen op Wieringen te gaan wonen.

Share

denkend

Genieten op Wieringen

Wieringen

Aangemoedigd door het prachtige weer checkt iedereen vandaag vroeg in. En dan ligt daar, zomaar cadeau, een hele lentemiddag voor mij. Een uitgelezen middag om te gaan hollen in het Robbenoordbos en Dijkgatbos, grenzend aan het IJsselmeer, op luttele kilometers van de villa.

Natuurlijk is er niemand. Dat ben je gewend wanneer je op Wieringen woont en van de natuur houdt. Het is stil op de vogelgeluiden na. Je ziet het groen ontluiken. Aan de horizon glijden enkele zeilschepen voorbij. Geritsel in het kreupelhout en ineens verschijnen er twee jonge herten op het pad. Het blijft mij verwonderen hoe het toch mogelijk is dat wij op Wieringen gezegend zijn met zoveel vierkante meter per persoon. En wat voor vierkante meters …

Dit soort vrije middagen staat in het teken van luxe problemen als: geniet ik vandaag van het Wad, het IJsselmeer of het Bos? Je kunt het slechter treffen.

‘Denkend aan Holland’ van H. Marsman, gepubliceerd in 1936, het tijdperk van de realisatie van Villa Niewland, is niet voor niets zo treffend. Het is mede gefundeerd op de Hollandse strijd tegen het water waarmee de geschiedenis van Villa Nieuwland zo verweven is.

Denkend aan Holland zie ik breede rivieren traag door oneindig laagland gaan, rijen ondenkbaar ijle populieren als hooge pluimen aan den einder staan; en in de geweldige ruimte verzonken de boerderijen verspreid door het land, boomgroepen, dorpen, geknotte torens, kerken en olmen in een grootsch verband.
De lucht hangt er laag en de zon wordt er langzaam in grijze veelkleurige dampen gesmoord, en in alle gewesten wordt de stem van het water met zijn eeuwige rampen gevreesd en gehoord.
Martine van Soolingen

Martine van Soolingen

Korte bio o.a: Martine is eigenaresse van bed & breakfast Villa Nieuwland in Den Oever op het voormalige Waddeneiland Wieringen.
Reageren: e-mail